"Street Khoisan: on belonging, recognition and survival" - boklansering

3. februar 2020, kl. 19.00

Hvem kan si at et folk er utdødd? Hvem møter denne ‘død’ med motargumenter og tilstedeværelse? Sami Music Week inviterer til boklansering og en samtale mellom forfatter og førsteamanuensis Siv Øvernes og instituttleder Nina Hermansen om urfolksidentiteter i områder der urfolk har vært sett som utdødd og ikke eksisterende.

Sjøsamene og urfolk i Sør-Afrika har på sett og vis felles skjebne. UiT-forsker og sosialantropolog Siv Øvernes gir ut bok om urfolket khoisan i Sør-Afrika.

 

– Det som gjør at jeg føler likheten mellom khoisanfolk og sjøsamene, er at situasjonen for begge folkegrupper er litt lik. Det starter med hvordan folk som levde nær naturen, tidligere ble klassifisert som mindre utvikla enn andre. Der deler samer og khoisanfolket et felles utgangspunkt ettersom rasisme og etnisk stigma siden har fulgt begge gruppene. Det samme gjelder å være i en minoritetsposisjon, og erfaring med manglende anerkjennelse og tap av tilgang på ressurser. Etterkommere av khoisan-nomader og jegere og sankere i byer har vært sett på som totalt assimilert, og «borte». Her er det et sammenligningsgrunnlag med flere sjøsamiske samfunn. De har også ofte vært usynlige for utenforstående.

Vil du vite mer om den spennende boka, bli med på boklansering.

Omtale av boka på UiT Norges arktiske universitetet leser du her

Sunday Times review 

 

Dato: mandag, 3 februar, kl. 19.00

Sted: Puskas musikk-og platebar

Bures boahtin!!!

Kopi av Music from Sapmi 3

 

 

Forfatter:  Olga Solyanik    Opprettet: